Om Traktorcross

traktorcrossOkt13IMG_8629Cross og slalom med traktor er nytt i Norge, men populært i Sverige og Europa ellers.

Grue Bondelag fant ut at dette var noe som kunne være artig å prøve i Grue, under St. Hans-feiringa på Kirkenær i 2010. Det viste seg ved første forsøk at dette virkelig var noe som fenget både førere og publikum, både i bygda og utenfor. Vips så var et nytt uttrykk på alles lepper – TRAKTORCROSS på Kirkenær!

I 2010 kjørte vi på ei bane midt i Kirkenær sentrum, hvor det kun var mulighet for å kjøre èn om gangen.  Så kom høsten 2010, og et jorde mellom RV 20 og flomverken like syd for Kirkenær, var rigget for nok en runde med Traktorcross. Da var suksessen bevist, og resten er som sagt historie.

En av tankene bak påfunnet fra ildsjelene i Grue Bondelag, var å kunne tilby noe for unge som ikke er opptatt av de tradisjonelle syslene som f.eks fotball, håndball og ski, men som ønsker en hobby som ikke trenger å koste skjorta. Grue er en relativt stor jordbrukskommune i et område med mye traktorer i alle størrelser og fasonger, så her er det bare å ta fram traktoren, sørge for at den har godkjent sikkerhetsbelte, godkjent veltebøyle, skilt og at den ellers oppfyller kravene som stilles i reglementet. Føreren må ha førerkort på traktor, hjelm og heldekkende bekledning.

Til 2011-sesongen hadde det skjedd litt av hvert i låver og verksteder rundtom, og det var kommet ombygde traktorer med større motorer og andre modifiseringer. Dette gjorde at det ble to klasser – standard og modifisert.  En traktor i standard klasse er uten hydraulisk vendegir, og kun et hydraulisk hurtiggir og motor lik den som var levert med ny. I modifisert er grunnlaget likt, men her er det fritt valg av motor. Så om du vil kjøre med V8 bensinmotor, bensin-turbomotor eller en stor lastebilmotor så er valget fritt, men her er det også strengere sikkerhetskrav.

Ettersom vi arrangerte traktorcross på St.Hans, høst og vinter så ble mye av ressursene i Grue Bondelag brukt til å arrangere Traktorcross, derfor bestemte vi oss for å starte vår egen klubb.

Traktorcross-klubben ( Traktorcross.no Solør ) ble stiftet 19. mars 2013, og i ettertid har vi hatt flere møter. Blant annet har vi satt sammen et styre med underliggende komiteer og laget vedtekter.

I mai 2013 hadde vi 73 medlemmer i klubben. Mange av disse ble vervet på stiftelsesmøtet i mars, men vi får stadig nye medlemmer. Blant annet hadde klubben stand på Glåmdalsmarkedet hvor vi vervet nærmere 30 medlemmer.

Vi vokser og blir større. Samtidig vet vi at flere modifiserte traktorer er under oppbygging og er snart klare.

Arrangement vi har hatt tidligere:

–          St.Hans 2010

–          Høst 2010

–          St.Hans 2011

–          Høst 2011

–          Vinter 2012 (kun oppvisning i forbindelse med Rally Sweden)

–          St.Hans 2012

–          Høst 2012

–          Vinter 2013 (kjøring i forbindelse med Rally Sweden).

–          St.Hans 2013

–          Traktorcross på Magnor travbane sommer 2013 (innleid av Eidskog Bondelag )

–          Høst 2013

 

Vi gleder oss til fortsettelsen 🙂

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.